Duurzame trekkershut, de Trek-in

Duurzame trekkershut, de Trek-in

Klik op de afbeeldingen voor de volledige weergave.

ALGEMENE GEGEVENS

Masterproject 2, voorjaar 2011
Multidisciplinair project in samenwerking met Tim van der Grinten, Xaviera Burόn Klose, Wendy van Kessel, Paul Kemme en Luuk de Kluiver. Samen met Wendy van Kessel verantwoordelijk voor Bouw- en Uitvoeringstechniek.

Opgave
Een nieuwe duurzame trekkershut ontwerpen en zo ver uitwerken dat het ontwerp ook daadwerkelijk in productie kan worden genomen.

Project begeleiders
J.P.M. (John) Swagten en M.M.J. (Martin) Vissers

CONCEPT

De zoektocht naar een herkenbare vormentaal heeft de ontwerpers gebracht naar de puntige tentstructuur die iedereen kent van kampeerterreinen. Naast herkenbaarheid, zijn onopvallend aanwezig zijn in de natuur en de balans tussen open en gesloten belangrijke thema’s in het ontwerp; aan de ene kant dient de Trek-in als een beschutte plek die de gebruiker privacy biedt, aan de andere kant stelt het ontwerp zich open naar de omgeving. Deze twee extremen worden met elkaar verbonden door middel van de centrale leefruimte. De functies bevinden zich in nissen aan twee zijden van die centrale leefruimte, welke door middel van twee grote glasvlakken aan de andere zijden fysiek gescheiden wordt van de omgeving.

De functionele zones zijn vertaald in modules welke geschikt zijn voor prefabricage en transport. De badkamer bevindt zich in een aparte module en is optioneel, waardoor de Trek-in geschikt is voor zowel kampeerterreinen met als zonder collectieve sanitaire voorzieningen.

Wat materialisatie betreft is unaniem gekozen voor hout, omdat dit materiaal de sterke relatie met de natuur benadrukt en een vertrouwd gevoel geeft aan de gebruiker. Door het materiaal op verschillende wijze en plekken in een net iets andere toepassing te gebruiken wordt hout ingezet als ‘totaalbeleving’.

(De renders zijn gemaakt door Tim van der Grinten.)

DUURZAAMHEID

Bouwen is in de basis geen duurzame bezigheid vanwege onder andere materiaal-, energieverbruik en CO2-uitstoot. Bij de Trek-in is er echter voor gezorgd dat de toegevoegde waarde van het nieuwe gebouw zo groot is, dat het het waard is om ‘investeringen’ in het milieu te doen. Vier concrete verbeterpunten zijn gebleken uit een analyse van de bestaande  trekkershutten en maken dat de nieuwe Trek-in zowel nu als in de toekomst van grote waarde zal zijn voor de gebruikers en verhuurders, waarbij zo optimaal mogelijk wordt omgegaan met het materiaalgebruik en het milieu.

REFLECTIE

Het schetsontwerp voor de nieuwe duurzame trekkershut was bij aanvang van dit project al gereed, hiervoor is eerder een prijsvraag uitgeschreven door de Bouwkundewinkel. Xaviera Burόn Klose en Tim van der Grinten hebben de prijsvraag gewonnen en maakten onderdeel uit van het team waarin het ontwerp verder ontwikkeld is geworden. Ik heb veel kunnen leren van hun vrije manier van ontwerpen, maar merk dat ik me zelf ook heel graag bezig houdt met het ontwerpen op gebouwniveau. Binnen dit project heb ik geprobeerd om daar met de materiaalkeuze, detaillering en maakbaarheid zoveel mogelijk aan bij te dragen. Dit project benadrukt voor mij mijn persoonlijke voorkeur voor de combinatie van ontwerpen op gebouwniveau en in de detaillering. Omdat dit een multidisciplinair praktijkproject was, waren er veel verschillende partijen aan verbonden die verschillende uitgangspunten, standpunten en belangen hadden. Dit maakte het project ook procesmatig ontzettend leerzaam.

“Good designers are fast on their feet.”

PRIJZEN

Winnaar Woodchallenge 2011

Klik hier voor het vervolg van dit project.