Herbestemming Goirkestraat 87 te Tilburg

Herbestemming Goirkestraat 87 te Tilburg

Klik op de afbeeldingen voor de volledige weergave.

ALGEMENE GEGEVENS

Bachelor project 5 – minorproject, najaar 2009

Richting
Architectuur en Techniek

Opgave
Onderwerp van deze herbestemmingsopgave is een villa in Tilburg die in 1915 is gebouwd als directeurswoning. De laatste jaren wordt het pand gebruikt als studentenhuisvesting, maar woningcorporatie Tiwos is op zoek naar een nieuwe functie, welke gekozen, vormgegeven en technisch uitgewerkt dient te worden.

Project begeleiders
A.R. (Ana) Gomes Mendes M Pereira Roders, J.P.M. (John) Swagten en A.J.M. (Andre) Walraven

CONCEPT

Een kersenboom produceert vruchten die door mensen gegeten worden, ze verliest nooit haar hoofdstructuur en haar karakteristieke vorm is het hele jaar door zichtbaar. Bloesemblaadjes die op de grond vallen worden verteerd, verrijken de bodem met voedingsstoffen en worden weer door de kersenboom opgenomen. Toch moet de boom soms gesnoeid worden om vitaal te blijven.

Dit herbestemmingsproject kan gezien worden als een kersenboom; de villa zal een gezondheidscentrum worden, waarbij de geboden diensten de vruchten zijn welke mensen uit de omgeving kunnen benutten. De hoofdstructuur, karakteristieken en andere positieve punten uit het verleden en heden moeten zoveel mogelijk behouden blijven. De delen die toch gesloopt worden kunnen worden gebruikt om nieuwe delen van te maken, op die manier zijn de oude materialen ‘voedingsstoffen’ voor de herbestemming. Net als bij het snoeien heeft ook de villa hulp van mensen nodig om weer een goede toekomst tegemoet te gaan.

PROBLEEMSTELLING

Een gesprek met een arts is strikt privé en mag in aangrenzende ruimtes niet verstaanbaar zijn. Om deze reden wordt een goed geïsoleerde band in de ruimte aangebracht. Twee wanden worden niet verhuld en tonen het massieve, beschermende karakter van het gebouw. Deze wanden worden in de aangrenzende ruimte juist wel bekleed.

REFLECTIE

Na het bekijken en vergelijken van verschillende referentieprojecten heb ik mijn visie opgesteld over mijn houding ten opzichte van bestaande gebouwen die herbestemd dienen te worden. De insteek was om hier niet extreem, maar eerder behoudend en subtiel mee om te gaan. Dat is in zoverre gelukt dat zowel het exterieur als interieur grotendeels in tact is gebleven; het gebouw bevatte namelijk veel aspecten die gunstig waren voor de nieuwe plannen. Van de binnenzijde zijn echter wel grote delen verhuld achter de banden, die zijn toegevoegd ten gevolge van de probleemstelling. Hoewel ik op het einde terugblikte en zag dat ik ongemerkt een stukje van mijn visie ben afgeweken, heb ik wel geleerd om me bewust te blijven van de uitgangspunten en daar alleen van af te wijken als het bewust en beargumenteerd is.

“Improved design process, not a perfectly realized building, is the most valuable thing you gain from one design studio and take with you to the next.”

TENTOONSTELLING

 De maquette is samen met een tekstuele toelichting gepresenteerd in het Regionaal Archief Tilburg tijdens een tentoonstelling over architect Jos Donders.