Redesign R26

Redesign R26

Herontwerp van de entreehal van de Faculteit Techniek (HAN, Arnhem) in samenwerking met het lectoraat Architecture in Health.

CONCEPT

Ruitenberglaan 26 is een complex waar vier instituten in zijn ondergebracht. De opdracht ‘Redesign R26′ heeft betrekking op de entreehal welke op dit moment dient als hoofdingang en verkeersader en waar een aantal voorzieningen in zich ondergebracht die de studenten en docenten faciliteren. Het gebouw biedt veel ruimte en past met haar industriële karakter goed bij de faculteit Techniek, maar het karakter komt nu niet tot uiting.

Binnen het complex ligt een binnentuin; het groene hart van het complex. Deze bijzondere, natuurlijke plek wordt slechts gevonden door docenten en studenten die de weg er naartoe en de kwaliteit van de ruimte kennen. De binnentuin staat minimaal in contact met de binnenruimte.

De intentie van Redesign R26 is om de zichtbaarheid en leesbaarheid van de hoofdentree te vergroten en middels de hal een sterke verbinding met de binnentuin te realiseren. De buitenzijde van het complex behoud het industriële karakter, de kwaliteiten van de hal (ruimte en constructie) worden weer te ervaren en de binnentuin wordt optimaal beleefbaar door de ruimtelijke verbinding met de hal en krijgt een sterker natuurlijk karakter. De entreehal vormt daarin de overgang van het industriële uitstraling van de buitenzijde en het hoge gedeelte van de hal naar een natuurlijk en warm karakter in het lage gedeelte van de hal en in de binnentuin.

UITGANGSPUNTEN

Het karakter (waaronder de constructie) meer tot uitdrukking laten komen door ruimtes en objecten weg te halen/ transpararant te maken.
- Ruimte benadrukken door sparingen boven in de gevel te openen voor meer inval van daglicht.
- Een rijkere ruimtebeleving creëren door het vergroten van het plateau op een hoger niveau en de toegang in het zicht te brengen.
- De hal wordt een ontmoetingsplek i.p.v. verkeersruimte, door het plaatsen van een café en het creëren van zitplekken met een verschillende karakter.
- Studierichtingen zichtbaar maken d.m.v. strakke, industriële bewegwijzering.
- Ruime, duidelijke doorgang naar de binnentuin realiseren

Het plateau kan worden ingericht met vrije zitplekken. Het is tevens een optie om deze ruimte beschikbaar te stellen aan de studieverenigingen. Middels kleine hoogteverschillen (een traptrede) kan onderscheid gemaakt worden tussen de drie studieverenigingen. Ieder kan een eigen meubel krijgen waaraan kan worden gezeten, gewerkt en overlegd en waar dingen in kunnen worden opgeborgen. Randvoorwaarden is wel dat de hoogte van de meubels zich beperkt tot tafelhoogte, om de openheid van de ruimte te waarborgen.

PUBLICATIES

Entree faculteit Techniek krijgt flinke make-over – klik op de link om naar het volledige artikel te gaan