Trek-in (bouwteam)

Trek-in (bouwteam)

Klik op de afbeeldingen voor de volledige weergave.

ALGEMENE INFORMATIE
Vanaf december 2011 is in een bouwteam gewerkt aan de realisatie van het eerste prototype van de Trek-in, de duurzame Trekkershut die tijdens de Dutch Design Week in Oktober 2012 in Eindhoven is gepresenteerd. Inmiddels staan er Trek-ins op diverse natuurkampeerterreinen door heel Nederland.

BOUWTEAM
2Life-Art
Agentschap NL
A van Liempd Sloopbedrijven
Stichting Natuurkampeerterreinen & Stichting Trekkershutten Nederland (inmiddels Stichting De Groene Koepel, te gast in de natuur)
TU/e (o.a. Faas Moonen, Tim van der Grinten, Xaviera Buron Klose Ritzen en Kristel Hermans)

(KORTE) PROJECT BESCHRIJVING
Ook in de recreatiesector is de vraag naar duurzaamheid toegenomen, zowel onder vakantiegangers als onder ondernemers. De Trek-in komt tegemoet aan deze vraag en is een milieuvriendelijke en moderne variant op de al bestaande Trekkershutten® van de Stichting Trekkershutten Nederland (STN).

Het plan voor de ontwikkeling van de Trek-in is geïnitieerd door Stichting Natuurkampeerterreinen, in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

Bij het ontwerp is gezocht naar een herkenbare vormentaal en wordt gerefereerd naar de puntige tentstructuur die iedereen kent van kampeerterreinen. De andere thema’s van dit ontwerp zijn het onopvallend aanwezig zijn in de natuur en de balans tussen open en gesloten; enerzijds dient de Trek-in als een beschutte plek die de gebruiker privacy biedt tijdens zijn of haar verblijf, anderzijds stelt het ontwerp zich open naar de natuur waarin hij zich bevindt. (Op deze pagina kunt u meer lezen over de eerste ontwerpfases.)

Het prototype is gerealiseerd door A van Liempd Sloopbedrijven en 2Life-Art. Daarbij is gebruik gemaakt van materialen en producten die gewonnen worden uit sloopprojecten, wat perfect aansluit bij de duurzame gedachte van de Trek-in. Niet alleen het hout is afkomstig uit sloopprojecten, maar bijvoorbeeld ook het isolatiemateriaal en de keuken. Er wordt zelfs hout hergebruikt om de Trek-in van te construeren. Zowel de constructie als de wijze waarop deze gefundeerd is, is een innovatief idee, ontwikkeld aan de TU/e.

WAARDERING
Het ontwerp won in 2011 een gedeelte eerste prijs in de WoodChallenge, een door Centrum Hout uitgeschreven ontwerpwedstrijd voor studenten op het gebied van innovatief houtgebruik.

PUBLICATIES
Online gepubliceerd naar aanleiding van het winnen van Woodchallenge 2011 en de presentatie tijdens de Dutch Design Week 2012 op onder andere Architectenweb en de websites van Centrum Hout, Het Houtblad, Bouwwereld en De Architect.

Gepubliceerd in het Houtblad naar aanleiding van de officiële opening en de deelname aan de DDW.

Kristel Hermans, Xaviera Burόn Klose en Tim van der Grinten (september 2012). “Trek-in: WoodChallenge.” Archiprint, Volume 02, Issue 01. Technische Universiteit Eindhoven.

Hermans, K & Moonen, S.P.G. (2013). A challenging practical experience, The Trek-in; a durable and innovative hikers’ cabin. In N. v. Hattum-Janssen, R.M.
Lima, D. Carvalho, S. Fernandes, R.M. Sousa, F. Moreira, A. Alves & D. Mesquita (Eds.), Conference Paper: Proceedings of the Fifth International Symposium on Project
Approaches in Engineering Education (PAEE’2013), 8-9 July, Eindhoven, The Netherlands, (pp. ID42.1-ID42.8). Eindhoven.

Moonen, S.P.G. & Hermans, K. (2013). Building with materials from demolition projects. In Shu-Ming, Che-Ming Chiang, Chun-Ta Tzeng, Kuang-Sheng Liu, Nien-Tsu Chen, Yi-Pin Lin & S. Emmitt (Eds.), Conference Paper: Proceedings of the 11th International Detail Design in Architecture (DDiA) Conference, 21-22 October 2013, Kaohsiung, Taiwan, (pp. 9-16). Kaohsiung: Tungfang Design Institute.

TOT SLOT
Actuele informatie over de Trek-in is te vinden op de website van Stichting De Groene Koepel en trek-in.org, maar voor vragen kunt u ook contact opnemen met Kristel door het contactformulier op deze website in te vullen.